Op zoek naar ’n pup

Via internet zijn er vele manieren om een hondenmaatje te zoeken. Veel mensen vergeten echter zich goed te oriënteren op de eisen die bepaalde rassen van hun verlangen. Zoek je een hond met een hoge aaibaarheidsfactor of juist een hond om huis-en- haard te bewaken. Wil je graag sporten en veel bewegen met de hond of heb je daar eigenlijk geen tijd voor? Er is nogal wat om vooraf over na te denken en met de andere huisgenoten te bespreken. Een hond wordt gemiddeld 10 tot 13 jaar oud. Het kopen van een hond heeft dus voor vele jaren een belangrijke invloed op uw leven.

Waar moet u o.a. om denken:

1. Hoeveel tijd kunt en wilt u iedere dag aan uw hond besteden?
Bedenk dat opvoeden van een pup een enorme aanslag op uw tijd kan betekenen voor de zindelijkheidstraining, de puppytraining, de kennismaking met allerlei situatie. Ook kan er veel tijd in de vachtverzorging gaan zitten.

2. Hoeveel geld kunt en wilt u aan uw hond uitgeven?
Het investeren in een puppy, veelal tussen de € 500 en € 1.200 afhankelijk van het ras, is een begin en daar komt nog veel bij zoals bijvoorbeeld, speelgoed, een autokennel, een mand, hondenvoer (voor een middelgrote hond toch al gauw zo’n € 50,00 per maand), dierenartskosten (zolang uw hond niets bijzonders mankeert kan dat meevallen, maar wat als uw hond ziek is of gewond raakt?), kosten voor trainingen, lijn, halsbanden, hondenbelasting, eventuele pensionkosten, ziektekostenverzekering, de kamerbench, etc. Veel van deze kosten maakt u ook als u een “vuilnisbakkie” als kameraad uitzoekt en/of een hond uit het asiel c.q. herplaatser neemt.

3. Wilt u een puppy of gaat u voor een hond met voorgeschiedenis?
Een pup kunt u zelf vormen, maar de opvoeding kost veel tijd en aandacht, en in het begin mogelijk ook nachtrust. Een volwassen hond een tweede of derde kans geven geeft een goed gevoel, en je kunt in sommige gevallen al van te voren weten welk karakter je in huis haalt.
Ga goed na of u deze hond aankan, de hond gewend is aan kinderen, hoe die met vreemde mensen omgaat, en of hij/zij met andere dieren omgaat. Kan de hond alleen zijn? Kan hij/zij tegen autorijden?

4. Reu of teef?
Veel mensen willen geen teef vanwege de loopsheid. Echter: na sterilisatie wordt de hond niet meer loops. Vergeten wordt vaak dat reuen aardig van slag kunnen zijn als er een loopse teef in de buurt is. Reuen zijn vaak binnen gemakkelijker, teven zijn buiten gemakkelijker. Een reu kan erg beschermend zijn naar “zijn” vrouwen. Teven zijn iets minder groot en zwaar dan reuen.

5. Welke fokker?
Let op dat u geen slachtoffer wordt van een malafide hondenhandelaar. Deze handelaars kopen nestjes op en verkopen de pups weer. Zij kunnen nooit de moederhond tonen! Ook zijn er vaak veel nesten met pups van verschillende rassen aanwezig. Nog steeds laten veel mensen zich verleiden tot de aanschaf van goedkope pups bij de zogenaamde “broodfokkers”. Vaak zijn deze goedkope pups (dood)ziek. Ze kunnen aan diverse ziektes lijden en hebben veelal last van oormijt, vlooien en wormen. Sommigen sterven binnen een week na aankoop. Houd deze praktijken niet in stand!
Zoekt u een erkende Beauceron fokker kijkt u dan op onze pagina Fokkers & Dekreuen.

6. Vragen die u aan fokkers stelt zijn bijvoorbeeld:
–  Wanneer zijn de pups geboren?
–  Is het nest in huis en maakt hij/zij kennis met allerlei situaties?
–  Is de hond geschikt voor wat u ermee wilt gaan doen?
–  Welke eisen stelt de fokker aan de kopers?

Een goede fokker is heel betrokken bij de pups en zal het juist leuk vinden om enthousiast over het ras en de kenmerken ervan, de moeder-/vaderhond en puppen te vertellen, om al uw vragen uitgebreid te beantwoorden.

Om misverstanden te voorkomen: er bestaan geen honden die kindvriendelijk geboren worden! Voor elke hond van ieder ras geldt dat hij moet leren en ervaren dat kinderen leuke (speel)kameraadjes kunnen zijn. Wel is het zo dat dit leerproces bij het ene ras wat sneller en gemakkelijker zal verlopen dan bij het andere ras. Wanneer u een pup wilt kopen die (zoveel mogelijk) “kindvriendelijk” is, dan is het minstens zo belangrijk dat u er op let dat de hond al veel positieve ervaringen heeft opgedaan met kleine kinderen (het liefst al als jonge pup), dan dat u let op het ras. Wellicht overbodig om te melden dat ook het kind moet leren omgaan met de hond en respect op te brengen voor de hond. Zonder u bang te willen maken willen we  benadrukken dat u niet voorzichtig genoeg kunt zijn wanneer het gaat om de veiligheid van uw kind in de omgang met een hond. Want zelfs een hond die geleerd heeft om “kindvriendelijk” te zijn, kan bijten wanneer de omstandigheden in de ogen van de hond daartoe aanleiding geven!

Bij Beauceron Vereniging Nederland kennen we 11 fokkers die incidenteel een nest pups fokken. Zij fokken deze nesten onder de voorwaarden van Hoofdstuk 8 van het Kynologisch Reglement (Basisreglement Welzijn en Gezondheid) en ons Fokreglement. De vereniging bemiddelt niet tussen de fokker en belangstellende.

Voor meer informatie kunt u kijken
bij de Raad van Beheer
of bij Puppy Opvoeden