De Beauceron

Er zijn vele manieren om een hondenmaatje te zoeken. Soms vergeten geïnteresseerden zich goed te oriënteren op de eisen die bepaalde rassen van hun verlangen. Zoek je een hond met een hoge aaibaarheidsfactor of juist een hond om huis-en- haard te bewaken? Wil je graag sporten en veel bewegen met de hond of heb je daar eigenlijk geen tijd voor? Hoeveel tijd kan en wil ik iedere dag besteden? Hoeveel geld kan en wil ik aan mijn pup of hond uitgeven? Durf ik een hond met voorgeschiedenis aan? Welke fokker is een vertrouwd adres? Wil ik een reu of teef? Er is dus nogal wat om vooraf over na te denken.

De Beauceron, een Franse herdershond, is geen teruggefokt of samengesteld ras. De Beauceron kenmerkt zich door moed, snelheid, uithoudingsvermogen, vastberadenheid, oplettendheid en ook gehechtheid, volgzaamheid en fijngevoeligheid. Hij/zij is krachtig gespierd, robuust, respectvol en beschikt over stevige botten. Door de imposante verschijning dwingt hij/zij respect af. Ondanks de forse bouw is hij/zij verrassend lichtvoetig, atletisch en gemakkelijk in de beweging. Zijn/haar donkere ogen hebben een rustige en verstandige uitdrukking.

De hedendaagse Beauceron stamt af van de honden die in de negentiende eeuw, en waarschijnlijk al veel eerder, in gebruik waren bij de boeren en buitenlui in de streek ten zuiden van Parijs. Hier werden schapen geweid op land waar geen hek omheen stond en vaak werd van weideplek veranderd door de schaapherder en zijn honden. Juist in dit werk waren Beaucerons zeer bedreven met een sterke drang om initiatief te nemen en zelfstandig te werken. Inmiddels is er bijna geen werk meer voor onze Beaucerons maar dat weten zij nog niet!  Ze hebben, door vererving, nog steeds de eigenschappen die hen geschikt maakte voor moeilijk zelfstandig werk.

De opvoeding van een Beauceron dient niet onderschat te worden en kan de eerste twee jaar erg veel tijd en energie kosten. Een Beauceron baas moet zijn hond zorgvuldig en consequent benaderen, met een zeer vaste maar nooit harde hand. De Beauceron heeft een grote hekel aan een onrustige baas, hectische toestanden en van gebrulde bevelen en bruut optreden zal hij in de war raken, zenuwachtig worden en zich soms zelfs bang en/of agressief uitten. Zij kunnen enorm veel leren mits op een aan hun aard en aanleg aangepaste manier. Sommige mensen noemen nervositeit en soms zenuwachtig gedrag “temperament”, maar de Beauceron die constant blaft, voortdurend in beweging is zelfs wanneer zijn baas dat niet is, voortdurend hijgt ook als het niet warm is compleet over zijn toeren!

De Beauceron is loyaal naar zijn/haar gezin en, mits goed gesocialiseerd, lief en vriendelijk voor kinderen maar zeker geen allemansvriend. We willen hier wel graag een misverstand uit de wegruimen: er bestaan geen honden die kindvriendelijk geboren worden!  Voor elke hond van ieder ras geldt dat hij moet leren en ervaren dat kinderen leuke (speel)kameraadjes kunnen zijn. Wel is het zo dat dit leerproces bij het ene ras wat sneller en gemakkelijker zal verlopen dan bij het andere ras. Wanneer u een pup wilt kopen die (zoveel mogelijk) “kindvriendelijk” is, dan is het minstens zo belangrijk dat u er op let dat de hond al veel positieve ervaringen heeft opgedaan met kleine kinderen (het liefst al als jonge pup), dan dat u let op het ras. Ook moet een kind leren omgaan met de hond en respect opbrengen voor de hond. Zonder u bang te willen maken willen we  benadrukken dat u niet voorzichtig genoeg kunt zijn wanneer het gaat om de veiligheid van uw kind in de omgang met een hond. Want zelfs een hond die geleerd heeft om “kindvriendelijk” te zijn, kan bijten wanneer de omstandigheden in de ogen van de hond daartoe aanleiding geven!

Het verzorgen van een Beauceron is tamelijk eenvoudig. Zo nu en dan borstelen over zijn stevige, harde en korte vacht, met name in de ruiperiode, is voldoende. Regelmatige beweging is onontbeerlijk. De Beauceron wordt diep ongelukkig bij ’s morgens en ’s avonds een kort plasrondje, en verder niets en/of acht uur of langer eenzame opsluiting en een baas die in het weekend moet uitrusten in de luie stoel.

De Beauceron is een gezond ras dat geen noemenswaardige gezondheidsproblemen kent, al betekent dat natuurlijk niet dat er nooit een individu met een gezondheidsprobleem is. Sinds 2015 verplichten de beide rasverenigingen hun fokkers om ouderdieren te laten testen op heupdysplasie. Beauceron Vereniging Nederland gaat een stap verder en verplicht daarnaast ook om ouderdieren te testen op elleboogdysplasie. Agressiviteit is in de rasstandaard uitdrukkelijk als ongewenst beschreven, net als overdreven schuwheid. Het fokken met dieren die een epilepsie-historie kennen wordt door beide rasverenigingen ten zeerste afgeraden.

Bij de keus voor een Beauceron kiest u voor een sensitieve, energieke, grote, sterke hond die nadrukkelijk behoefte heeft aan contact met de baas. Een baas waar hij/zij graag voor werkt, die hij/zij gehoorzaamt en die zijn/haar neiging zelfstandig te reageren op situaties waardeert en in goede banen kan leiden zonder dat initiatief te bestraffen. De Beauceron zien we inmiddels bij o.a. Gehoorzaamheid, Waterwerk, CaniCross, VZH, Speuren, Behendigheid, IPO, BikeJöring, Steppen, Rally-O, Treibball, Schapendrijven, Hooperen, Reddingshondenwerk en Breitensport. Let op: Voor sommige van deze sporten is een ontheffing werk-trekhonden nodig. Uiteraard start een pup met een puppycursus en niet meteen met lopen naast de fiets of behendigheid. Wacht met het beoefenen van fysiek zwaardere sporten totdat de Beauceron zo’n 2 jaar oud is. Verstandelijk, ‘tussen de oren’ dus, is de Beauceron een laatbloeier. Hoge verwachtingen en veel druk werkt averechts. Ook is niet gezegd dat elke combinatie baas-hond geschikt is voor alle vormen van sport en spel..

Als de Beauceron de klik heeft met jou is het een onnavolgbare kameraad die door dik en dun gaat voor jou als baas en u zult eraan verknocht raken en daarmee een fantastische vriend(in) hebben voor zijn/ haar hondenleven! U leest er meer over in het boek “De Beauceron“, te bestellen via Beauceron in Nood    .

Beauceron in Nood is opgericht om Beaucerons, die soms ook in moeilijkheden komen, weer aan een goed thuis te helpen. Daar waar nodig wordt door een erkend gedragstherapeut een gedragstest afgenomen om te zien hoe de hond op verschillende situaties reageert en te bepalen waar extra aandacht nodig is. Op deze manier wordt gekeken naar wat het beste bij de hond past en welke eisen aan de nieuwe baas moeten worden gesteld alvorens de hond te herplaatsen. Ook kan zo direct met “her”opvoeding worden gestart.
Wilt u geen pup en wel een Beauceron herplaatsen of weet u een Beauceron in nood, neem contact op met BiN. Weet u iemand die een Beauceron wil adopteren, vertel over deze stichting of breng BiN alstublieft met hun in contact zodat de Beauceron geholpen wordt. www.beauceroninnood.nl

Telefoon +31 (0)6 20437410

Bij Beauceron Vereniging Nederland zijn ook fokkers aangesloten die incidenteel een nest pups fokken onder de voorwaarden van Beauceron Vereniging Nederland. Voor de erkende fokkers klikt u hier.
De vereniging bemiddelt niet tussen belangstellenden en haar fokkers.

Jaarlijks reikt de Beauceron Vereniging Nederland, tijdens de KampioenschapsClubMatch, de Coupe de Travail uit die een erkenning is voor de hond en handler die het voorgaande jaar de meeste erkende Nederlandse werkdiploma’s heeft gehaald. Om in aanmerking te komen voor deze Coupe dienen de eigenaren een kopie/foto van het werk-/logboek (beide pagina’s) + van het diploma te zenden naar: secretariaat@beauceronvereniging.nl

Coupe de Travail 2020
Medusa Gaia Living Next Door (Ylva) (Waterwerk A)
Coupe de Travail 2019
N’Lewis lL’Ami de la Campagne (Waterwerk B)
Coupe de Travail 2018
N’Lewis l’Ami de la Campagne (Waterwerk A)
Coupe de Travail 2017
Jett Rebel La Duchesse de la Fosse (VZH, NHAT, Detectie 1 en Detectie 2)
Coupe de Travail 2016
Frodo Fonda La Duchesse de la Fosse (VZH, Waterwerk B en UV)
Coupe de Travail 2015
Enya Brhaonain des Bergers du Forez (UV, Waterwerk A en Waterwerk B)
Coupe de Travail 2014
Adventure Troy de la Pointe du Meingat (SpeurHond 1)